Néhány órára (ismét) beköltözött a csoda Boldvára a Népdalkör-találkozóval

Volt szerencsém nem oly rég Borsodszirákon a népdalosok találkozóján részt venni, most pedig Boldva adott otthon e műfalt kedvelő-, művelő közösségeknek.
Csak a legmagasabb szintű jelzővel lehet illetni, amit a szervezők, népdalkörök bemutattak: csoda. Csoda, hogy milyen elszántsággal, autentikusan, magas színvonalon ápolják a népzene, a magyar kultúra hagyományait. Csoda, hogy a szépkorúak erre időt, energiát fordítanak, erre áldozzák szabadidejüket. S csoda, hogy ezt milyen átéléssel, tisztelettel, odaadással teszik.

S csoda, hogy vannak olyan civil szervezetek, személyek, akik ennek élére állnak. Itt Boldván az önkormányzat Szabóné Tóth J Judit polgármester vezetésével , Drótosné Mészáros Eszter, a Cantus Firmus Énekegyüttes Egyesület elnöke, és a Dalárda Egylet Mészáros Barnabás irányításával szorgoskodott a rendezvény létrehozásán az egyesület tagjainak, önkéntesek sokaságának a segítségével.

Ha még a múlt kultúrája él, az az ilyen közösségeknek, dalköröknek köszönhető, ezért minden tiszteletet megérdemelnek. S félő, ha ők elmennek, a mai fiatalok közül csak kevesen vállalják ennek továbbvitelét. A világ változik, s ez a változás sajnos nem az ilyen közösségeknek kedvez.

A lényeg, csoda volt a sok kórus, a hihetetlenül szép és autentikus dalok, a kedvesség, az őszinte öröm, a dalos hangulat.

A Népdalkör-találkozón 7 csoport lépett fel, s kivétel nélkül mindegyik mosolyt, örömöt, boldogságot ültetett a szívekbe és a lelkekbe.

A résztvevőket Szabóné Tóth J. Judit polgármester köszöntötte. Mint fogalmazott, a kultúrának egy nagyon szép kincsét őrzik az együttesek, s igyekeznek azt továbbadni a mai generációnak, magyarként, ezzel biztosítva a generációk közötti folytonosságot és kapcsolatot.
Kitért arra, hogy egy ilyen rendezvény csak akkor jöhet létre, ha annak megvalósításban van vezető, s vannak sokan, akik őket támogatják. Boldván a vezető szerepet Cantus Firmus Énekegyüttes Egyesület elnöke, Drótosné Mészáros Eszter, valamint a Dalárda Egylet vezetője, Mészáros Barnabás vállalta, s őket segítette, támogatta az általuk vezetett civil közösségek, valamint sok-sok önkéntes. Köszönet illeti őket, hiszen a kultúráért, a közösségért, Boldváért teszik. Ez is azt bizonyítja, jó magyarnak lenni, jó Boldvainak lenni.
Bízik abban, hogy ez az első kezdeményezés fogadtatásra talál a népdalköröknél is, és jövőre ismét találkozhatnak majd Boldván.
A rendezvény a “Nélküled” c. dal közös éneklésével kezdődött, majd a népdalkörök műsora következett.

SAJÓSZENTPÉTERI SAJÓGYÖNGYE NÉPDALKÖR
A népdalkör szakmai vezetője Orosz Marianna. Műsorukban minden tájegység dala jelen van, de a legszívesebben a Borsodban gyűjtött dalokat éneklik. Országos minősítésen ARANY FOKOZATOT nyertek. 2017-ben az Országos Bányász Szakszervezettől MŰVÉSZETI NÍVÓDÍJ kitüntetés kaptak.

EDELÉNYI HAGYOMÁNYŐRZŐ NÉPDALKÖR
A népdalkör 50 évvel ezelőtt Pávakör néven alakult. Azóta kisebb magszakításokkal működik, támogatójuk az Edelényi Könyvtár. Kezdetben helyi gyűjtésű dalokat adtak elő, ma már több tájegység dalait is éneklik.

EDELÉNYI FÉRFIKÓRUS
A kórus 1975-ben alakult, azóta sok változáson mentek át. Megújulásuk 3 éve történt, amikor a lecsökkent létszámot sikerült 21 főre növelni. Repertoárjukban katonadalok, népdalok, bányász dalok szerepelnek, de szívesen énekelnek slágereket is.

RUDABÁNYAI ROZMARING ASSZONYKÓRUS
18 éve alakult meg a dalkör, 17 fővel kezdték meg működésüket, ma 10 fő a létszám. Minősítő versenyeken is részt vettek, Egerben EZÜST FOKOZATOT kaptak. Balatonalmádiban ARANY OKLEVELET, kaptak. 2013-ban Gyöngyösön az Országos Bányásznapon MŰVÉSZETI NÍVÓDÍJAT kaptak. Felléptek Romániában és Szlovákiában is.

SAJÓBÁBONYI REZEDA NÉPDALKÖR
25 éve működik a népdalkör, támogatójuk a sajóbábonyi önkormányzat. 2015-től Orosz Marianna ének-zene tanár szakmai irányításával dolgoznak. 2019-ben Egerben a KÓTA Aranypáva minősítőjén ARANY FOKOZATOT kaptak.
A népdalkör büszke arra, hogy tagjukat, Polák Zoltánnét az idei évben DÍSZPOLGÁRI címmel tüntette ki Sajóbábony Önkormányzata.

BOLDVAI DALÁRDA EGYLET
A Dalárda Egylet 2017. februárjában alakult, szakmai vezetőjük Mészáros Barnabás, aki 2019-ben “Boldva Kulturális Örökségéért” díjban részesült. Az Egylet működését anyagilag és erkölcsileg Boldva Önkormányzata, a Boldvai Szociális Szolgáltató központ támogatja, a technikai feltételeket pedig a művelődési ház biztosítja. Fellépéseiket a Jártatós zenekar kíséri.

SAJÓSENYEI LAJTOS NÉPDALKÖR
A zenekar 25 éve alakult. Sok változáson mentek át, a mai formáció a néhány éve történt megújuláskor jött létre, szakmai vezetőjük Taskó Márta.
Rendszeres meghívottak a környező települések rendezvényeire, de több alkalommal felléptek már Erdélyben és a felvidéken is.
Számukra nem csak a zene fontos, hanem Sajósenye közösségi életének támogatása is minden területen.

A Népdalkörök bemutatkozása után a résztvevőknek emléklapot és ajándékot adott át Szabóné Tóth J. Judit polgármester , Drótosné Mészáros Eszter a Cantus Firmus Énekegyüttes Egyesület elnöke, valamint Mészáros Barnabás, a Dalárda Egylet vezetője.

A néhány órás csoda vendéglátással, közös énekléssel ért véget, de jövőre talán ismét eljön Boldvára. Bár a csodák egymást érik Boldván.

A galéria a képre kattintva tekinthető meg.

Egy bányász régió