Bartók Béla Dalostalálkozó és Hagyományőrző Nap Borsodszirákon

A Borsodsziráki Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület 12. alkalommal szervezte meg a nagy zeneszerző emlékére a Bartók Béla Dalostalálkozót és Hagyományőrző Napot.

A település büszke arra, hogy Bartók Béla ősei, ükszülei, dédapja itt éltek. A falu közössége kötelezettségének érzi, hogy a Bartók Béla örökségét, a zenei hagyományokat ápolja. Ennek kereteit, formáját a Borsodsziráki Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület teremtette meg, s minden évben gondoskodik a megemlékezésről.
Az évek során a dalostalálkozó kibővült a gyermekek részére szervezett kézműves foglalkozással, valamint  a hímző szakkör alkotásaiból rendezett kiállítással.

A kézműves foglalkozást Gondos Péterné vezette. A kiállított hímzések a hímző szakkör munkáját dicséri, s az alkotások közül az ajándéktárgyak a sziráki szűrhímzés felhasználásával készültek.

Az idei évben 5 énekkar volt jelent, s adta elő népzenére épülő műsorát.
A Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület Énekkara, a Megyaszói Népdalkör és Citerazenekar, a Rudabányai Rozmaring Asszonykórus, a Berentei Rozmaring Dalkör, valamint az Alsóvadászi Harmónia Közösségi Vegyeskar.

A vendégeket Tóth Attila polgármester köszöntötte. Mint mondta, Borsodszirák életében kiemelten fontos Bartók Béla zenei munkássága hagyományainak ápolása, a népzene, népművészet értékeinek bemutatása. Ebben kiemelt feladatot vállalt a Borsodsziráki Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület. Munkájukért köszönettel tartozik a település közössége.
Kiemelte, hogy mennyire fontos a zenei értékek ápolása, melyre kiváló lehetőséget biztosít a dalostalálkozó. Megköszönte a résztvevő együtteseknek, hogy eljöttek Borsodszirákra. Mindenkinek kiemelkedő zenei élményt kívánt.

Elsőként a helyi óvodások léptek színpadra, s népdalcsokorra épített műsorukkal elvarázsolták a közönséget. Külön elismerés azért, mert műsoruk „tiszta forrásból” táplálkozott.
Ezt követően a kórusok adták elő műsorukat.

Tóth Attila polgármester



A fellépések után Juhász József a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke megköszönte a kórusoknak, hogy eljöttek a mai rendezvényre. Köszönetet mondott az egyesület tagjainak, a sok-sok önkéntesnek, akik rengetegek dolgoztak azért, hogy a mai dalostalálkozó színvonalas rendezvényként szolgálja a hagyományok őrzését. S köszönetet mondott azoknak is, akik az egyesület munkáját anyagilag és egyéb módon támogatják.

Ezt követően Tóth Attila polgármesterrel közösen emléklapokat, ajándékokat adtak át a fellépő együtteseknek.
S ha már kórusok találkoztak vendéglátással, beszélgetéssel, énekléssel zárult a 12. Dalostalálkozó és Hagyományőrző Nap.

Milyen is volt a mai nap Borsodszirákon? Hihetetlen kedvesség, jókedv, baráti hangulat, rengeteg népdal, csodás kórusok, népi értékek, Bartók emlékének felidézése…Tisztelet a szervezőknek és a résztvevővőknek a hagyományok és a népzene értékeinek ápolásáért.

A galéria a képre kattintva tekinthető meg.

Egy bányász régió