Újkazinci Baráti Kör: tanulságos előadás a bankszámlák elleni csalásról

2 milliárd Ft, 12 000 sértett. Ez a 2023. év mérlege az interneten elkövetett bankszámla csalásoknak.

Aktuális és érdekes előadás részesei lehettek azok, akik az Újkazinci Baráti Kör bűnmegelőzésről szóló rendezvényén részt vettek. Magyar Dávid rendőr százados, a B-A-Z vármegyei Rendőr Főkapitányság kiber csoportjának vezetője, valamint Jaskó Judit rendőr hadnagy, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság munkatársa tartottak előadást.

Sajnos aktuális, s egyre aktuálisabb az interneten elkövetett csalások számának növekedése, ezen belül a bankszámlák elleni támadás.
Hírportálunk is több olyan, a térségünkben megtörtént  esetről számolt be, ahol bankszámláról emeltek le milliós összegeket ismeretlen elkövetők. Miként lehet ezek ellen védekezni?

Rengeteg hasznos tanács hangzott el. Fontos, hogy senki ne dőljön be a kedves hangú, udvarias telefonálónak, s figyelje a különleges kéréseket.
Bankszámla számot, PIN kódot telefonon senkinek nem szabad megadni, és senki ne telepítse a telefonáló által kért programot!
Általában szép ígéretek (nyeremény, támogatás, stb.) mögé bújtatva kérik el az adatokat, vagy érik el a program letöltését.
Sajnos, ha a baj megtörténik, percek alatt nyoma vész a pénznek, hatalmas rendszer áll  a bűntény „tovább passzolásának” szolgálatában, amivel a nyomokat igyekeznek eltüntetni.

A rendőrségen belül 300 kiber nyomozó foglalkozik az internetes csalások felderítésével. S nem csak nyomoznak, sok hasznos tanácsot tesznek közzé annak érdekében, hogy minél kisebb sikerrel járjanak a bűnözők.
Meglepő adat is elhangzott. Azt gondolnánk, hogy főként az idősek válnak a kiber bűnözők áldozatának. Kiderült, hogy sem életkor, sem nemek, sem iskolai végzettség szerint nincsenek jelentős eltérések. Azaz, mindenkit egyformán elérnek és megkárosítanak a bűnözők.

Felvetődött a mesterséges intelligencia szerepe is e bűnözésben.  Magyar Dávid rendőr százados elmondta, hogy ez valóban új kihívás lesz Az USA-ban unokás csalók az unokák hangját  hozzák létre a mesterséges intelligencia segítségével, s ezzel könnyebb becsapni a nagyszülőket.

A lényeg, óvatosnak kell lenni, interneten emailra, telefonos hívásra  adatokat nem szabad megadni. S ha a baj megtörtént, azt azonnal jelenteni kell a bank felé és a rendőrségnek. A nyomozásban az idő faktor kiemelt jelentőséggel bír.

Szerkesztőségünk hamarosan cikkeket közöl arról, miként védhető ki az internetes csalás.

A galéria a képre kattintva tekinthető meg.

Egy bányász régió