Továbbra is lejtmenetben a Kazincbarcikai Járás településeinek lakónépessége (adatok táblázatban)

A Kazincbarcikai Járás 22 településén folytatódik a népesség csökkenése, a rendszerváltás időpontjához viszonyítva 21 119 fővel,  közel 30 %-kal élnek kevesebben itt.
Két olyan település van, Sajóivánka és Vadna, ahol a rendszerváltáshoz viszonyítva magasabb a lakosságszám.  Ugyan akkor e két településen is csökkent az utóbbi években a népesség.

A járás legkisebb lakónépességű települése Alsótelekes 113 fővel.
Mindhárom város (Kazincbarcika, Sajószentpéter, Rudabánya) népességcsökkenése is folyamatos. Ez még akkor is igaz, ha Rudabánya  lakossága  2023-hoz viszonyítva néhány fővel nőtt.
Két olyan település van (Ormosbánya és Nagybarca), ahol nagyobb számban nőtt 2023-hoz viszonyítva a népesség. Az, hogy ez a mostani családtámogatás miatt van, vagy tendencia lesz belőle, a jövő dönti el.

Úgy tűnik, hogy agglomerációs jellegét elveszítette Sajóivánka, Szuhakálló és  Múcsony, Sajógalgóc.

Érdekes, hogy a járás leggazdagabbnak tartott településén, Berentén is folyamatosan csökken a népesség.

A város népességével kapcsolatban megkérdeztük Szitka Péter polgármestert. Nyilatkozata a megye városainak adatait tartalmazó cikkben, ide kattintva olvasható.

Többen jelezték tegnap, hogy sokan máshol laknak annak ellenére, hogy még ide vannak bejelentve. Ez igaz, de miután a KSH adatsora az állandó lakosok adatait tartalmazza, ez nem csak Kazincbarcikára, hanem minden magyar településre igaz, s mi ezekkel az adatokkal dolgozhatunk. A felvetett kérdésre vonatkozóan csak a népszámlálás adatai adhatnak támpontot.

Megjegyzés: A KSH adatok 3 év vonatkozásában módosultak, ami korábbi adataink módosítását vonta maga után. Ennek feltehetően a 2022-es népszámlálás korrekciója miatt volt szükség.

A további 3 járás adatait (Edelény, Putnok, Ózd) holnap publikáljuk.

Egy bányász régió