A csapadékvíz elvezető rendszer rekonstrukciójával biztonságosabbá válik Ziliz

Péntek délelőtt történt meg Zilizen annak a pályázatnak a bemutatása, melynek lényeges eleme, hogy a helyi vízkárokból fakadó veszélyeztetettség megszűnjön a településen.
ezzel a nappal vehette kezdetét a beruházás megvalósítása, s az ünnepi eseményen jelen voltak az önkormányzat képviselői, dolgozói, a projekt előkészítői, a kivitelező képviselői, valamint a település lakói.

A vendéget Verebélyi Norbert, Ziliz polgármestere köszöntötte. Gondolataiban összegezte az elmúlt években végzett munkáját, hiszen első polgármesteri ciklusa óta küzdött ennek a projektnek a megvalósításáért.
Köszöntőjében az alábbiak szerint fogalmazott. „Az elmúlt 14 évben polgármesterként folyamatosan településünk fejlődéséért dolgoztam, és úgy gondolom az elmúlt évek távlatából visszatekintve, hogy eredményesség jellemzi munkámat.  Számtalan elnyert pályázat keretében valósulhatott meg több, a településünk fejlődését szolgáló projekt, illetve annak kivitelezése. Mindezeknek köszönhetően folyamatosan fejlődik településünk, így válva komfortosabbá, szebbé és nem utolsó sorban élhetőbbé, ahol úgy gondolom nem csak én, de a zilizi emberek is szeretnek élni. Tettük ezt közösen kollégáimmal, volt és jelenlegi képviselő társaimmal és nem utolsó sorban Demeter Zoltán országgyűlési képviselő úrral. Képviselő úrnak ezúton is szeretném megköszönni a folyamatos támogatását és a belém vetett bizalmát az elmúlt évek közös munkája során.

2010-be, amikor polgármestere lehettem ennek a településnek, akkor minden más fejlesztés mellett a legfontosabb feladatomnak a csapadékvíz elvezetését illetve annak kiépítését tartottam. Sajnos egy pár természeti katasztrófának a megtörténte után számtalan egyeztetés és megbeszélés hatására 2022. év elején pályázatot nyújthattunk be Ziliz község csapadékvíz elvezetésére szolgáló beruházás megvalósítása érdekében.”

Verebélyi Norbert polgármester
Ziliz-patak

Ezt követően ismertette a projekt meghatározó elemit.

Ziliz Község Önkormányzata a Széchenyi Terv Plusz keretében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretein belül meghirdetett Élhető település c. felhívására támogatási kérelmet nyújtott be 2022. 01. 14-én.

A TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00077 azonosítószámú, Felszíni csapadékvíz elvezetés kiépítése Ziliz községben c. projekt 2022.08.12-én pozitív támogatói döntésben részesült.

A támogatási szerződés 2022.10.25-én lépett hatályba. A projektre elnyert vissza nem térítendő támogatás 193 222 419 Ft.

A projekt, mint a címéből is kiderül, a település vízrendezéséről szól. Az elmúlt évek helyi vízkár eseményei egyértelműen alátámasztják a projekt szükségességét, továbbá a település fejlődéséhez szükséges, hogy a helyi vízkárokból fakadó veszélyeztetettség megszűnjön. Az önkormányzat hatáskörébe tartozó környezeti problémák kezelése terén a település legfontosabb feladata jelenleg a vízelvezetési rendszer fejlesztése, a település környezetbiztonságának növelése, a környezeti káresemények megelőzése.

A projektben tervezett vízi munka a településen Hangács- és Ziliz-patak rekonstrukciója és egyes utcákban húzódó csapadékvíz elvezető árkok fejlesztése részben nyílt felszínű földmedrű, részben nyílt felszínű burkolt árkok, részben pedig zárt-, felszín alatti csatornarendszer kialakításával. Fejlesztéssel érintett többek között: a Hangács- és Ziliz-patak, Kossuth Lajos utca, Petőfi Sándor utca, Dózsa György utca.
A beruházás mintegy 4 345 méter hosszban történik meg.

A tervezési feladatokat a ViszCAD Kft. látta el. A tervezési-engedélyezési folyamatok lezárultával a közbeszerzés 2024.04.26-án indult meg.

A közbeszerzési eljárás sikeresen lezárult és a beérkezett ajánlatok közül a nyertes ajánlattevő
LASPED Kereskedelmi, Építőipari és Szolgáltató Kft. lett. A Vállalkozási szerződés 2024.09.20-án aláírásra került, továbbá a munkaterület átadás is megtörtént. A Vállalkozónak a munkaterület átadásától számítva 12 hónap áll a rendelkezésére hogy elkészüljön a munkálatokkal.

A galéria a képre kattintva nyitható meg.

Egy bányász régió