Átadták a felújított óvodát Zilizen

A mai napon adták át Zilizen az óvoda felújított épületét. Fontos esemény ez a település életében, hiszen a jövő építése, tervezése a legkisebbeknél kezdődik, s mint elhangzott, az óvoda iránt nagy az igény.

A vendégeket Verebély Norbert, Ziliz  polgármestere köszöntötte, aki az alábbiakat mondta.
„Leköszönő polgármesterként már nagyon vártam ezt a napot,  ahol nemcsak a belterületi csapadékvíz projekt,   hanem a számomra oly fontos intézmény beruházásának  átadó ünnepségét is ma tartjuk.  Mindig szívügyem volt az óvoda, hiszen azt gondolom, hogy egy település legyen bármilyen kicsi is, közintézmény nélkül már nem annyira élhető. Sokszor arról beszélgettünk Szepesiné  Szilasi Edit egykori intézményvezető asszonnyal, hogy ha egy-két gyerekkel csökken a létszám akkor az intézményt be kell zárnunk,  de közösen azon dolgoztunk nap mint nap és harcoltunk azért, hogy ez ne történjen meg. Hála Istennek ez nem történt meg és ahelyett, hogy be kellett volna zárni az óvodánkat, az elmúlt évtizedben több felújítási projekten és pályázaton vagyunk túl, melyeknek a mai napon láthatjuk az eredményét, hiszen egy teljesen felújított, a mai kornak megfelelő infrastruktúrával rendelkező óvodába járhatnak gyermekeink.

A program megvalósításához 48 524 728,- forint vissza nem terítendő támogatásban részesült az önkormányzat. Az óvoda fejlesztési munkálatai során az alábbi beruházások kerültek megvalósításra:  az épület tetőcseréje a szükségessé váló kiegészítő munkálatokkal (bádogozás cseréje), továbbá a gyermek vizesblokk felújítása, az épület belső burkolatainak cseréje, belső nyílászárók cseréje, új álmennyezet építése és teljes belső festés.

Ez a projekt nem jöhetett volna létre, ha nincs Demeter Zoltán országgyűlési képviselő úr, akinél már két éve lobbizok az óvoda felújításáért és aki idén tavasszal ígéretet tett arra, hogy a magyar falu programon belül megvalósulhat az elképzelésünk, és ez így is lett. Amikor egy óvodát adunk át akkor nemcsak építünk és szépítünk, hanem a jövő generációjára gondolunk. A jövő generációja itt van hiszen óvodánk szinte teljes létszámmal működik és ez nemcsak az én érdemem, hanem Novákné Vágó Zsuzsa főigazgató asszonyé is, akinek itt szeretném megköszönni támogatását és az óvodáért tett kitartó munkáját, valamint a tagóvoda vezetőjének Kabdebonné Szemán Viktóriának is szeretném megköszönni az odaadó munkáját, akinek mondhatni, hogy ez az óvoda olyan mintha a gyermeke lenne. Köszönöm  továbbá az óvodában dolgozóknak, hogy nap mint nap a gyerekekért odaadóan dolgoznak.

Ezúton szeretném megköszönni, hogy munkámat támogatták és bármilyen ötletem fejlesztési tervem volt ők teljes mellszélességgel mellettem voltak és segítettek azok megvalósításában. Köszönöm kitartó munkájukat. Itt engedjék meg nekem hogy megköszönjem volt kollégáimnak, volt képviselőimnek és jelenlegi kollégáimnak és képviselőimnek és a környékbeli polgármester kollégáknak és képviselő testületeiknek a közös éveket és a kölcsönös segítségnyújtást. Bízom a további közös eredményes munkátokban Ziliz új vezetésével.

Szeretném megköszönni Ziliz lakosainak azt a bizalmat,  hogy 2010-2024-ig én lehettem a település vezetője.”


Ezt követően Demeter Zoltán országgyűlési képviselő mondta el gondolatait. Köszöntőjében elsőként a közösség fontosságáról szólt. Mint fogalmazott,  tőle jobbra az önkormányzat épülete van, mely a település legfontosabb közösségszolgáló intézménye. Vele szemben  a református templom és a parókia, ami a lelkek és hit közösségének otthona, S mögöttünk az óvoda felújított épülete. a közösségi összefogás legszebb példája, ami a jövőről szól. S jövője csak annak a településnek van, ahol a közösség összefogása működik. Ziliz ennek az összefogásnak a szép példája.
Majd kiemelte a Magyar Falu Program fontosságát. A program központi eleme, hogy a vidék településein meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy az ott élők számára élhető és szerethető legyen ez a vidék, elérhető legyen minden olyan szolgáltatás, ami a városokban van. Ma Zilizen a korábbi nyertes pályázatok után kettő ért ismét révbe.


Novákné Vágó Zsuzsa főigazgató asszony köszöntő gondolataiban szólt arról, hogy az elmúlt évek során az önkormányzatnak mennyi terhet jelenthetett az óvoda épületének folyamatos karbantartása, a sürgős javítások elvégzése. S most egy olyan, minden apró részletében felújított épületet kaptak az óvodások, ami reményei szerint hosszú évekig biztosságos helye lesz a  legkisebbeknek. S számára az a fontos, hogy a magas színvonalú szakmai munkának  olyan otthona legyen, amit szeretnek a gyerekek, ami szép és biztonságos. Ez most megtörtént, s ez öröm mindenki számára.

Ezt követően az óvodások műsorukkal köszöntötték a vendégeket, majd a jelen lévők megtekinthették az óvoda felújított belső tereit.

A galéria a képre kattintva tekinthető meg.

Egy bányász régió